Als alleenstaande een huis kopen?

Dit artikel gaat over Huis kopen binnen Wonen

Voor alleenstaanden lijkt het een hele opgave om een huis te kopen. Ben je een alleenstaande starter en wil jij je eerste huis kopen? Of ben je recent gescheiden en op zoek naar een nieuwe woning? Als single zijn er wel degelijk mogelijkheden om een huis te kopen. En kun je berekenen wat je maximale hypotheek is. In dit artikel nemen we je mee.

Hoeveel hypotheek kan je als single krijgen?

Voordat je op zoek gaat naar een geschikte woning, wil je weten wat je nu eigenlijk kunt lenen. De hoogte van je hypotheek wordt berekend aan de hand van je persoonlijke en financiële situatie. Afhankelijk van onder andere je inkomen kun je berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen. Dit mag niet meer zijn dan 100% van de waarde van de woning. Dit betekent dat je eigen geld nodig hebt om bijkomende kosten zoals kosten koper te financieren. Benieuwd hoeveel jij kunt lenen? De rekentool laat zien wat je mogelijkheden zijn én wat je maandlasten worden.

Hypotheek alleenstaande starter

Single starter en op zoek naar een koopwoning? Een hypotheek op basis van één salaris lijkt een uitdaging. Toch zijn er voldoende mogelijkheden om je eerste huis te kopen. Bereken wat je maximaal kunt lenen en bedenk ook wat je per maand kwijt wilt zijn aan je hypotheek. Ga vervolgens op zoek naar een woning binnen dit budget. Dat vrijstaande droomhuis aan het water moet misschien nog even wachten, maar er zijn genoeg leuke mogelijkheden binnen ieder budget. Extra financiering nodig? Kijk eens of je gemeente een starterslening aanbiedt. Dit kan oplopen tot 50.000 euro. Een andere optie kan bijvoorbeeld een schenking van je ouders zijn.

Huis kopen na scheiding

Een scheiding is vaak al lastig genoeg. Je wilt dan waarschijnlijk ook zo snel mogelijk alles geregeld hebben. Ben je op zoek naar een nieuwe woning nu jullie uit elkaar zijn? In Nederland zijn veel woningen speciaal gebouwd voor eenpersoonshuishoudens. Een hypotheek voor jezelf regel je op dezelfde manier als wanneer je met een partner een huis zou kopen. Had je met je ex-partner samen een hypotheek? Vergeet de hypotheek bij de scheiding niet. Wellicht kan één van jullie twee de huidige hypotheek overnemen en in het huis blijven wonen. Of jullie besluiten om het huis te verkopen. Je kunt dan te maken krijgen met een overwaarde of een restschuld. Bespreek de mogelijkheden met je hypotheekadviseur en maak goede afspraken met je ex-partner.

Waar moet je rekening mee houden?

Een hypotheek wordt gebaseerd op jouw persoonlijke en financiële situatie, zodat je hypotheek bij je past. Er bestaat altijd het risico dat je door bepaalde omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen, door het verliezen van je baan of door overlijden. Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat je familie niet met hoge kosten te maken krijgt, mocht je onverwachts overlijden. Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft je zekerheid dat je je huis niet kwijtraakt mocht je onverhoopt je hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. Hier is wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

NHG-hypotheek voor singles

Een hypotheek met NHG is een goede optie voor singles. NHG biedt twee grote voordelen: het verkleint je financiële risico’s en geeft je korting op je hypotheekrente. Mocht je arbeidsongeschikt raken of werkloos buiten jouw schuld om, dan kan je restschuld kwijtgescholden worden. Het rentevoordeel krijg je omdat je de hypotheekverstrekker ook meer zekerheid biedt. Voorwaarde is wel dat de aankoopprijs van de woning onder de NHG-grens blijft. Vraag je hypotheekadviseur naar de mogelijkheden en de voorwaarden.


Wil je meer weten?

Ik wil een huis kopen

Van oriënteren tot aan de verhuizing. Of het nu om bestaande bouw of nieuwbouw gaat. Kom alles te weten over het koopproces en maak gebruik van onze tips.

Goed voorbereid een huis kopen