De 8 voordelen van hardlopen voor lichaam en geest

Hardlopen is populair en zelfs een van de snelst groeiende sporten in Nederland. En dat is niet voor niets, want regelmatig hardlopen heeft veel voordelen. Om te beginnen is hardlopen natuurlijk super laagdrempelig. Je trekt je loopschoenen aan en weg ben je. Maar het belangrijkste is dat hardlopen goed voor je is. Fysiek én mentaal. In dit blog lees je welke 8 positieve effecten hardlopen allemaal heeft op jouw lichaam en geest.

Hardlopen voor een gezond lichaam

Misschien wil je aan je conditie werken. Sterker worden. Of een paar pondjes kwijtraken. Allemaal goede redenen om te beginnen met hardlopen. Want hardlopen zorgt op allerlei manieren voor een gezond lichaam.

Hardlopen en afvallen

Als je hardloopt, verbruik je veel energie. Zo verbrand je elke kilometer 1 kilocalorie per kilo lichaamsgewicht. Dus weeg jij 65 kilo, dan heb je na 1 kilometer al zo’n 65 kilocalorieën verbrand. Loop je er 3? Dan heb je een stroopwafel verband! Naast het verbranden van vet, zorgt regelmatig hardlopen voor het opbouwen van spieren. En spieren verbruiken meer energie (en dus calorieën), dan vet.

Hardlopen en je hart

Van hardlopen krijg je een sterker hart. En een sterk en gezond hart verkleint de kans op ziektes en verhoogt jouw levensverwachting. Als je regelmatig hardloopt, pompt je hard in rust meer bloed rond en neem je beter zuurstof op. En je hebt een lagere hartslag. Wat goed is, omdat je hart dan minder hard hoeft te werken.

NN Running Coach

Begin je met hardlopen en wil je wat hulp? Met onze digitale NN Running Coach krijg je meteen antwoord op al jouw hardloopvragen. Of het nou gaat over voeding, je training of het juiste materiaal.

Vraag het de NN Running Coach

Hardlopen en sterke botten

Door te gaan hardlopen krijg je niet alleen een sterker hart. Hardlopen versterkt ook je botten. Je botten breken sneller als je ouder wordt. Dat komt omdat ze steeds brozer worden. Misschien denk je: dat geldt vast nog niet voor mij. Maar toch gaat vanaf je dertigste je botdichtheid al achteruit. Geen fijn idee, maar het goede nieuws is dat je deze achteruitgang kunt tegengaan door regelmatig te bewegen. Onderzoek toont aan dat duurlopen botvorming stimuleert. Een hele goede reden om af en toe je hardloopschoenen aan te doen en een stuk te gaan rennen.

Hardlopen en cholesterol

Is je cholesterol te hoog? Dan weet je waarschijnlijk dat dat kan zorgen voor hartaandoeningen, een hoge bloeddruk of een beroerte. Dat cholesterol moet dus omlaag. Of beter gezegd: het slechte cholesterol (LDL) moet omlaag en het goede cholesterol (HDL) moet juist omhoog. En laat hardlopen daar nou precies voor zorgen! 

Hardlopen en de kans op kanker

Helaas kan hardlopen kanker niet voorkomen. Wel kan het in sommige gevallen de kans erop verkleinen. Dat laten verschillende studies zien. Regelmatig bewegen verlaagt je hormoonspiegel, versterkt je immuunsysteem en laat buikvet verdwijnen. En al die dingen verkleinen dan weer het risico op sommige vormen van kanker.

Hardlopen voor een gezonde geest

Alsof alle fysieke voordelen nog niet genoeg zijn, zorgt hardlopen ook nog eens voor positieve mentale effecten. Misschien ben je gestrest, voel je je somber of lig je ’s nachts vaak naar het plafond te staren? Regelmatig een rondje hardlopen helpt.

Hardlopen en stress

Stress, we hebben er allemaal wel eens last van. En dat kan behoorlijk in de weg zitten. Zeker als je er niet vanaf komt of zelfs in een depressie belandt. Elke vorm van lichaamsbeweging helpt in zo’n geval. Maar hardlopen net een beetje meer. Dat komt door de herhalende beweging. Hierdoor focus je meer op je lichaam en zit je minder in je hoofd. Lekker mindful dus. Al na een paar kilometer heb je minder last van stress. Lees er alles over in ons artikel: 10 manieren waarop rennen stress kan verminderen.

Hardlopen en geluksgevoel

Misschien heb je weleens gehoord van een runner’s high. Het euforische gevoel dat je krijgt van hardlopen. Door hard te lopen komen er namelijk endorfine en dopamine vrij in je lichaam. Moeilijke woorden, maar deze stofjes maken het leven juist makkelijker. Want endorfine is pijnstillend en zorgt voor positieve gevoelens. En dopamine regelt het beloningssysteem in je lichaam en zorgt ervoor dat je plezier ervaart.  

Hardlopen en lekker slapen

Goed slapen is niet alleen lekker, goed slapen zorgt ook dat de systemen in je lichaam herstellen en zich als het ware resetten. Hardlopen kan je slaapkwaliteit verbeteren. Niet na één rondje rennen, maar als je het lopen een aantal maanden volhoudt, merk je dat je beter slaapt. En als je uitgerust bent, ben je mentaal een stuk sterker. Stap trouwens niet meteen na het hardlopen je bed in, want dan staat je lijf nog in de actiestand. Ook handig om in slaap te vallen: doe de 4-7-8-ademhalingsoefening.

Klaar voor de start?

Heb je zin gekregen in hardlopen en wil je starten? Bekijk dan de 5 handige tips voor beginners. Of lees hoe deze inspirerende verhalen van Manon, Kirsten, Bert en Björn, die het roer omgooide door te gaan hardlopen. Ook een sportmedische check vooraf is een aanrader. Een sportarts kijkt dan hoe fit je bent en wat je wel of niet aankunt. Met een zorgverzekering van Nationale-Nederlanden krijg je zo’n check trouwens tot € 150,- vergoed. Onze support heb je!


Wil je meer weten?

Beginnen met hardlopen: 5 handige tips om te starten

Wil je beginnen met hardlopen? We delen de 5 beste tips voor een soepele start. Onze support heb je.

Lees meer

11 handige hardloophacks die iedere loper wil weten

Welke lifehacks móet je als hardloper weten om het lopen nog leuker en makkelijker te maken? In dit blog delen we de beste en de slimste. 

Lees meer

Fabels en feiten over hardlopen

Hardlopen is goed voor je hart. Het helpt tegen stress. Je moet snel en vaak hardlopen om resultaten te zien. Wat is waar en wat niet?  

Lees meer