Je wilt gaan hardlopen. Een goed plan, want als je het op de juiste manier aanpakt, heeft hardlopen veel voordelen. Fysiek én mentaal. Misschien vraag je je af: kan ik zomaar beginnen? Of hoe lang mag ik hardlopen en hoe vaak? De 5 tips in dit blog helpen je op weg. Veel hardloopplezier!
‘Loop niet te hard van stapel’ is zonder twijfel de beste tip voor een beginnend hardloper. Want hardlopen is een leuke en gezonde sport, maar ook een blessuregevoelige sport. Zeker als je het lopen niet goed opbouwt. Eén van de meest gemaakte beginnersfouten Pak het dus slim aan. Er zijn verschillende manieren om te beginnen met hardlopen. Wissel hardlopen bijvoorbeeld af met wandelen. Zo kun je eerst je conditie opbouwen en je lichaam laten wennen aan de belasting. Online vind je allerlei handige hardloopschema’s, waarmee je het hardlopen opbouwt. Kies een schema dat bij je past, van een aanbieder die er verstand van heeft.
Regel een sportmedische check voor je begint met hardlopen! Een sportarts kijkt dan hoe fit je bent en wat je wel of niet aankunt. Met een zorgverzekering van Nationale-Nederlanden krijg je zo’n check trouwens tot € 150,- vergoed.
Looptechniek is belangrijk en begint met een goede lichaamshouding. Want als die goed is, loop je relaxter. Dat kost minder energie en ook ademhalen gaat dan makkelijker. Dus, kantel je bekken, span je buik- en bilspieren licht aan en zorg dat je hoofd in een rechte lijn is met je lijf. Twijfel je of je het goed doet? Of heb je ergens pijn? Laat je dan adviseren door een fysiotherapeut of doe een sportmedische check.
Beginnende lopers zijn vaak snel buiten adem. Dat komt omdat ze te hard rennen. De oplossing is dan ook simpel: verlaag je tempo. Maar hoe snel is dat? En hoeveel kilometer per uur is normaal? Probeer ook om minder vaak adem te halen en adem door je neus. Als dat allemaal goed gaat, kun je kijken of het lukt om ‘naar achteren’ te ademen. Dus richting je rug. Dan krijg je meer zuurstof binnen. Goed ademen vraagt wel wat oefening, maar het maakt het lopen een stuk makkelijker en leuker.
Begin je met hardlopen en wil je wat hulp? Met onze digitale NN Running Coach krijg je meteen antwoord op al jouw hardloopvragen. Of het nou gaat over voeding, je training of het juiste materiaal.
Drink de dagen voor je gaat hardlopen veel water. Dat voorkomt vermoeidheid en kramp. Om te voorkomen dat je tijdens het lopen last krijgt van je maag of darmen, kun je een paar uur voor het lopen beter niet meer te veel eten of drinken. Iets kleins kan wel, denk aan een handje noten, een rijpe banaan of wat slokken water. Tijdens het lopen verlies je vocht en verbrand je energie. Vul dit na je rondje weer aan, zodat je goed herstelt. Drink een paar glazen water en eet iets met veel koolhydraten, zoals pasta, banaan of brood.
Plof na je run niet meteen op de bank: je bent nog niet klaar! Voor een goed herstel is het niet alleen belangrijk dat je wat eet en drinkt, maar ook dat je rekt en strekt: de coolingdown. Want je traint flink wat spieren met een rondje hardlopen. Begin met rustig uitlopen. Door te wandelen, vertraagt je hartslag weer. Doe daarna rek-en-strekoefeningen. Dat helpt tegen blessures, ontspant je spieren, verbetert je bloedsomloop en voorkomt verzuring.
Goede hardloopkleding is geen must, maar met een leuk sportsetje krijg je wel echt zin in je eerste hardlooprondje. Goede hardloopschoenen zijn wél een must. Want daarmee voorkom je blessures. Laat je adviseren in een sportwinkel. Loopschoenen zijn niet goedkoop, maar het is de investering waard. En heb je een zorgverzekering bij Nationale-Nederlanden, dan krijg je 10% korting op alles bij Plutosport. We wensen je veel succes en plezier met hardlopen. Onze support heb je!
Hardlopen is gezond. Voor lichaam en geest. Wil je starten? We delen de 8 belangrijkste voordelen met je, die net dat éxtra zetje in de rug geven.
Welke lifehacks móet je als hardloper weten om het lopen nog leuker en makkelijker te maken? In dit blog delen we de beste en de slimste.
Hardlopen is goed voor je hart. Het helpt tegen stress. Je moet snel en vaak hardlopen om resultaten te zien. Wat is waar en wat niet?