Je denkt aan zonnepanelen of je hebt ze al geplaatst. Lekker bezig, dat is namelijk goed voor het klimaat én een lagere elektriciteitsrekening. Zonnepanelen zitten vaak op je dak en zijn daardoor kwetsbaar. Hoe zit het dan eigenlijk bij schade aan je zonnepanelen?
Schade aan zonnepanelen of schade door je zonnepanelen aan je huis is vervelend. Goed nieuws, deze schade kun je verzekeren. Sterker nog, vaak zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd bij je woonverzekering, zoals de opstalverzekering. Met een opstalverzekering verzeker je je tegen schade aan zaken die vastzitten aan je huis. Zoals de zonnepanelen die op het dak zijn gemonteerd.
Zijn zonnepanelen verzekerd tegen diefstal?
Alleen als er sprake is braakschade en vaak alleen bij zonnepanelen die vastgeschroefd zijn op of in het dak. Wil je ook schade vergoed krijgen zonder braakschade, vaak is dit het geval bij zonnepanelen die op stellages staan? Onderzoek dan of een aparte zonnepanelenverzekering of aanvullende dekking op je bestaande woonverzekering nodig is.
Je zonnepanelen zijn met je woonverzekering meeverzekerd als ze vast op of in het dak van je huis zitten. Je verzekert je dan tegen schade door storm, brand, hagel, bliksem en diefstal. Er zijn ook aparte zonnepanelenverzekeringen. Hiermee ben je uitgebreider verzekerd. Deze verzekeringen zijn wel prijzig.
Voor huurders en appartementen met een VvE is het net wat anders geregeld met de verzekering:
Bij sommige verzekeringen voor zonnepanelen heb je een eigen risico. Dit is een bedrag dat je zelf betaalt bij schade. In de voorwaarden van je verzekering lees je hierover meer.
Check de volgende zaken bij je woonverzekering. Dekt jouw verzekering niet alles wat je wilt? Dan kun je dus kiezen voor een aparte zonnepanelenverzekering.
Ook de volgende oorzaken van schade worden vaak niet standaard meeverzekerd:
Tip: Neem voor het plaatsen van de zonnepanelen contact op met je verzekeraar van je woonverzekering. Bespreek je plannen en informeer welke schade de verzekering dekt.
Het aantal zonnepanelen dat je ziet is een indicatie. Hoeveel zonnepanelen er nodig zijn voor jouw situatie hangt af van verschillende factoren. Zo ligt de daadwerkelijke opbrengst van zonnepanelen aan het type zonnepaneel dat je kiest (in deze berekening gebruiken we een zonnepaneel van 300 Wp). Ook bepalen de ligging en het type dak de daadwerkelijke opbrengst per zonnepaneel.
Heb je nog geen verzekering voor je zonnepanelen? Bij de opstalverzekering van Nationale-Nederlanden verzeker je standaard jouw zonnepanelen mee. Deze verzekering vergoedt schade aan zonnepanelen die plotseling en onverwacht ontstaat. Door bijvoorbeeld brand, bliksem, storm, neerslag, (riool)water en (poging tot) inbraak. Je verzekert je niet voor schade door verkeerde installatie, zogenoemde “microcracks” en kosten voor onderhoud.
Ontdek de opstalverzekering van Nationale-Nederlanden
Mis je een bepaalde dekking bij je woonverzekering? Dan zijn er aparte verzekeringen voor zonnepanelen. Dit kan vaak via het bedrijf dat de zonnepanelen levert. Deze verzekeringen zijn vaak wel wat duurder.
Liggen er nog geen panelen op je dak? Er zijn verschillende mogelijkheden voor het financieren van je zonnepanelen.
Goed voor het milieu, je wooncomfort en je energieverbruik. In en om je huis verduurzamen heeft veel voordelen.