Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen
Gefeliciteerd, jullie gaan samenwonen! Vanaf nu gaan jullie van alles delen: een woning, bezittingen en alle kosten die erbij komen kijken. Wil jij al jullie financiële verantwoordelijkheden overzichtelijk houden? Kies dan voor een gezamenlijke rekening. Benieuwd wat de voordelen zijn én hoe je het beste om kunt gaan met een gemeenschappelijke rekening? Wij geven je vijf tips.
Gezonde relatie: dankzij jullie gezamenlijke rekening (en de afspraken die jullie vooraf gemaakt hebben) is er geen onenigheid mogelijk over geld. Jullie weten allebei waar jullie aan toe zijn en kunnen altijd zien wat erin en eruit gaat.
Dat je samen gaat wonen betekent niet dat je álles moet delen. Houd naast jullie gezamenlijke rekening gerust je persoonlijke rekening aan.
Deze kun je gebruiken voor:
Het voordeel van je privérekening is dat je niet voor elke uitgave rekening met elkaar hoeft te houden en geen verantwoording af hoeft te leggen. Als jij een weekendje weg met vrienden wil boeken of nieuwe schoenen wil kopen, dan kan dat gewoon.
Waar een gezamenlijke rekening ideaal voor is? Vaste lasten!
Deze zijn vrijwel elke maand hetzelfde en waarschijnlijk gaan jullie hier allebei aan bijdragen:
Wist jij dat je ook een gezamenlijke rekening aan moet geven bij de Belastingdienst? Vergeet dit niet als je je belastingaangifte doet.
Bepaal vooraf wie wat en hoeveel betaalt.
Hier zijn grofweg 3 manieren voor:
Lekker samen uiteten? Avondje naar de bioscoop? Drankjes in de stad? Behoud de romantiek voor een date night of weekendje weg door (juist!) ook leuke dingen te betalen vanaf jullie gemeenschappelijke rekening.
Vakanties, het opknappen van jullie huis of misschien wel kinderen. Breng toekomstdoelen elke maand dichterbij door samen te sparen op een gezamenlijke spaarrekening. Spreek een vast bedrag af dat jullie elke maand aan de kant willen zetten en laat dit automatisch naar jullie spaarrekening overboeken.
Tip: sparen jullie voor meerdere (toekomst)doelen? Maak dan ook meerdere spaarrekeningen of aparte spaardoelen aan om het overzicht te bewaren.
Wist jij dat je ook een gezamenlijke rekening aan moet geven bij de Belastingdienst? Vergeet dit niet als je je belastingaangifte doet. Let wel: je hoeft alleen je eigen gestorte deel op te geven. Houd daarom elke maand even bij wat jij op jullie gezamenlijke rekening zet.
Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?