Energie besparen in huis met deze handige tips

Deze informatie hoort bij Duurzamer wonen

De gasprijzen stijgen en het klimaat verandert. Goede redenen om eens kritisch naar je energieverbruik in huis te kijken. Want als je minder energie verbruikt is dat goed voor het milieu. En bovendien levert het je een lagere energierekening op. Bekijk onze tips en start vandaag nog met energie besparen.

Waar bespaar ik het meeste energie mee?

Met grote én kleine aanpassingen in huis kun je energie besparen. En daarmee je energiekosten verlagen. Weet jij waar je op moet letten? En maak je slim gebruik van alle mogelijkheden? Dan bespaar je op je energierekening honderden euro's per jaar. Zeker met de hoge gas- en elektriciteitsprijzen van nu.

Hoeveel energie je bespaart, hangt natuurlijk af van wat je aanpast in je huis. Maar een kleine aanpassing zoals je verwarming een graad lager zetten, kan al honderden euro's schelen per jaar. Kies je ervoor om het groter aan te pakken en je huis bijvoorbeeld te isoleren? En had je helemaal geen isolatie? Dan kan je bij een gemiddelde hoekwoning per jaar zo’n € 1.400,- tot € 3.600,- besparen (Bron: Milieu Centraal, december 2022).

Hoe kan ik besparen op energie?

Met wat slimme aanpassingen kun je eigenlijk al meteen beginnen met het verlagen van je energieverbruik. Krijg al snel een lagere energierekening met deze tips:

  • Vervang gloeilampen of halogeenlampen door led-verlichting. Ledlampen zijn veel zuiniger in energieverbruik.
  • Voorkom sluipverbruik en laat oudere apparaten niet op stand-by modus staan. Haal stekkers uit het stopcontact als je deze niet gebruikt.
  • Koop energiezuinige apparaten met energielabel A (vanaf maart 2021). Vooral een oude koelkast en vriezer van tien jaar of ouder verbruiken veel elektriciteit.

Let op: Koelkasten, vriezers, vaatwassers, wasmachines, wasdrogers en televisies hebben vanaf 1 maart 2021 een nieuw energielabel gekregen. Het energielabel loopt nu van A tot en met G. Energielabel A is het meest energiezuinig. Bij het oude energielabel waren huishoudelijke apparaten met energielabel A+++ pas een energiezuinig apparaat.

Groen gedrag

Met je eigen gedrag kun je ook je energiekosten verlagen. Wees bijvoorbeeld zuiniger met warmteverlies door de deur altijd achter je dicht te doen. Vergeet het licht ook niet uit te doen als je een kamer verlaat. En douche wat korter. Kleine dingen die je best wat geld kunnen opleveren:

  • Een warme douche is altijd fijn. Vooral als het koud is. Wist je dat het verwarmen van water veel energie kost? Verbruik daarom minder water met bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop. Deze douchekop is zuiniger doordat de douchekop minder liter water per minuut geeft. En probeer per keer niet langer dan vijf minuten te douchen. Van het bespaarde gas kan een gemiddeld huishouden ruim een jaar koken!
  • Gebruik een slimme thermostaat. Hiermee bespaar je op je verbruik. Je stelt namelijk vooraf in wanneer je verwarming hoger of lager moet. Handig voor het slapen gaan. Of als je op vakantie gaat. Kun je geen slimme thermostaat gebruiken? Zet dan je verwarming een graadje lager.

Wat levert de meeste energiebesparing op?

Wil je echt goed besparen op je gas- en stroomverbruik? Dan levert het verduurzamen van je woning het meeste op. Denk hierbij aan:

  • Geen warmte verliezen in je huis? Dicht naden en kieren. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld tochtstrips.
  • Isoleer je huis. Goede isolatie houdt in de winter beter de warmte vast en dat scheelt kosten om je huis te verwarmen.
  • Vervang enkel glas door HR++ glas of triple glas. Met deze typen glas komt er minder snel kou naar binnen.
  • Wek je eigen stroom op en maak gebruik van zonne-energie met zonnepanelen.
  • Heb je een cv-ketel? Onderzoek of een hybride warmtepomp in combinatie met je cv-ketel een mogelijkheid is voor het verwarmen van je huis. Een warmtepomp is energiezuiniger dan een cv-ketel. Of kijk of een zonneboiler mogelijk is als aanvulling op je huidige cv-ketel. Een zonneboiler verwarmt het bad-, douche- en kraanwater op een energiezuinige manier. Beide merk je in je portemonnee.

Deze aanpassingen kosten veel geld. Gelukkig verdien je deze investering terug door een lagere energierekening.


Wil je meer weten?

Verduurzamen woning

Goed voor het milieu, je wooncomfort en je energieverbruik. In en om je huis verduurzamen heeft veel voordelen.

Meer weten over verduurzamen van je woning