Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen
Zodra het zonnetje schijnt, halen we hem vaak massaal tevoorschijn: onze barbecue! Gezellig met elkaar buiten eten. Genietend van het mooie weer. Zet jij 'm ook weer aan? Met deze handige tips weet jij hoe je veilig barbecuet.
Het kan een klus zijn om de barbecue aan te krijgen als die even niet is gebruikt. Hoe steek je een barbecue veilig aan? De beste manieren lees je hieronder.
Haal je voor het eerst de barbecue weer van stal? Wacht dan even met aanmaken en maak hem eerst schoon. Zitten er nog kolen of briketten in? Vervang deze. Want de kans is groot dat ze vochtig zijn na al die tijd. En vochtige kolen zorgen voor veel rook. Vervang ze daarom en maak meteen de grill goed schoon met een staalborstel.
Een barbecue kan behoorlijk heet worden. Zet ‘m daarom op een veilige plek. Uit de buurt van dingen die vlam kunnen vatten. Zoals je parasol, zonnescherm, schutting of planten. Zeker als het een tijdje droog is geweest, kunnen planten snel vlamvatten.
Plaats de barbecue op een recht oppervlak. Zet hem ook uit de buurt van waar kinderen spelen. Gebruik voor het aanmaken nooit spiritus, benzine of andere vlambare vloeistoffen. Blaas ook niet op het vuur om het aan te wakkeren. Gebruik daarvoor een waaier of blaasbalg.
Is de barbecue schoon en staat hij op een veilige plek? Dan kun je de barbecue aanmaken. Een veilige en makkelijke manier om dit te doen is met een starter. In deze koker plaats je de kolen, die je vervolgens aanmaakt met aanmaakblokjes. Het fijne aan de starter is dat alle kolen dicht op elkaar zitten. Daardoor gaan ze allemaal aan en krijgen ze dezelfde temperatuur. Na het opwarmen open je de starter in de barbecue. Daarna kun je de eerste lekkernijen op het rooster leggen.
Heb je geen starter? Geen probleem. Ook aanmaakblokjes werken goed om de kolen in je barbecue aan te maken. Die plaats je tussen de kolen en steek je aan met een lange aansteker of lange lucifer. Aanmaakblokjes hebben een lange brandtijd, waardoor het aanmaken eigenlijk altijd lukt. Het duurt misschien wel langer voor je barbecue op temperatuur is dan met een starter. Ga uit van minimaal een halfuur.
Gasbarbecues zijn snel op temperatuur te krijgen, makkelijk te bedienen, en roken niet. Gebruik je de gasbarbecue na een lange tijd weer? Dan is het slim om op een paar dingen te letten.
Barbecueën op gas is veilig als je regelmatig de gasinstallatie checkt. Zeker wanneer je de barbecue voor het eerst weer aansteekt. Controleer de houdbaarheidsdatum op de gasfles. Is de datum verlopen? Koop dan een nieuwe gasfles, want de huidige is niet meer veilig. Het is ook verstandig om eens in de vijf jaar de drukregelaar te vervangen. Zo krijgt de barbecue de hoeveelheid gas die jij hebt ingesteld.
Kun je de gasfles nog gebruiken? Dan is het slim de inhoud te meten. Op die manier weet je hoeveel gas er nog in de fles zit. Misschien moet je hem bijvullen. Zo voorkom je dat je eerste barbecue van het jaar halverwege al is afgelopen.
Het meten van de inhoud is simpel. Op elke gasfles staat het terragewicht. Dat is het gewicht van de gasfles zonder gas. Is dit bijvoorbeeld zeven kilo en weegt de gasfles op de weegschaal tien kilo? Dan zit er drie kilo gas in de fles. Een gasbarbecue gebruikt ongeveer 600 gram gas per uur. Zo kun je uitrekenen hoe lang je nog met de gasfles kunt barbecueën.
Wil je zeker zijn van je zaak? Koop een extra gasfles. Dan kun je meteen wisselen als de andere leeg is.
Het is belangrijk om de gasslang op gaatjes te checken. Zo weet je of er gas lekt wanneer je de fles opendraait. Dit kan natuurlijk voor een gevaarlijke situatie zorgen.
De makkelijkste manier om op gaatjes te controleren? Smeer zeepsop op de slang. Zo zie je of er gaatjes in zitten, net als bij een lekke fietsband.
Reserveer een goed plekje voor de gasfles bij de barbecue. Zoek een recht oppervlak, zodat hij niet omvalt. Zo voorkom je dat de slang tijdens het vallen losschiet of stukgaat.
Is alles in orde met de gasinstallatie? En staat je gasbarbecue op een veilige plek op afstand van andere dingen? Tijd om ‘m aan te steken. Draai hiervoor de gasfles open en zet daarna meteen de barbecue aan. Wacht daar dus niet mee. Eet smakelijk!
Elektrisch barbecueën is hartstikke makkelijk. Het is een kwestie van de stekker in het stopcontact steken. Toch zijn er dingen om op te letten.
De meeste mensen barbecueën bij droog en warm weer. Daarvoor is een elektrische barbecue perfect. Gebruik geen elektrische barbecue als het regent. Want dan heb je kans op kortsluiting. Barbecue ook niet elektrisch in de buurt van water.
In tegenstelling tot een traditionele barbecue heeft een elektrische een draad. Houd daar rekening mee. Leg het snoer zo neer dat er zo min mogelijk mensen langslopen. Op die manier verklein je het risico op struikelen, waardoor de hete barbecue kan omvallen. Zorg ook dat het snoer van de grillplaat afloopt. Zo voorkom je dat het op de plaat terechtkomt en smelt.
Doe een check op roest op de hittecomponent. Als deze is verroest, kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen. Het is ook niet hygiënisch om op een verroest hittecomponent te barbecueën.
Zie je geen roest? Dan kun je de elektrische barbecue veilig aanzetten. Dat het goed mag smaken!
Veilig je barbecue gebruiken is één. Het eten goed bereiden is twee. Leg je het te grillen vlees, de vis en groente vooraf klaar op borden? Gebruik dan aparte borden. Leg rauw vlees dus niet naast groente op hetzelfde bord.
Houd ook de tangen en het bestek gescheiden die je voor elk type voedsel gebruikt. Zo weet je welke voor rauwe en welke voor gare producten worden gebruikt.
Laat onbereid vlees en vis niet langer dan twee uur buiten de koelkast staan.
Gril je vlees of vis? Draai het regelmatig om en snijd verbrande stukjes weg. Check voor je het opeet of het goed gaar is.
Laat rauw vlees en rauwe vis niet te lang in de brandende zon liggen.
Of je nu barbecuet met kolen, gas of op elektriciteit: je kunt altijd een paar standaard voorzorgsmaatregelen nemen. Check ze in de animatie of met het lijstje hieronder!
Zet je barbecue op een stevige, vlakke ondergrond. Zo staat hij stabiel en kun je veilig het eten draaien. Staat de barbecue aan? Verplaats ‘m dan niet.
Houd je barbecue uit de buurt van andere dingen, zoals de parasol of struiken. Zo voorkom je dat vlammen overslaan. Plaats de barbecue het liefst op een afgelegen plek waar geen kinderen spelen.
Gaat het mis met barbecueën en moet je hem snel uitmaken? Hiervoor zijn een paar veilige manieren.
Zet bij een kolenbarbecue een emmer zand klaar. Gebruik geen water, want dan kan de vlam in de barbecue slaan.
Een gasbarbecue zet je snel uit door de gasfles dicht te draaien.
Haal bij een elektrische barbecue de stekker uit het stopcontact.
Een barbecue kan spetteren. Zeker als je vet eten erop gooit. Bescherm jezelf daartegen. Ook bij lekker weer. Gebruik een schort en doe het liefst een shirt met lange mouwen aan. Barbecue niet met ontbloot bovenlijf. Gebruik ook vuurvaste handschoenen.
Heeft het eten gesmaakt? De voorbereidingen voor de volgende barbecue starten wanneer die van vandaag erop zit. De grill van de barbecue maak je namelijk het makkelijkst schoon als die nog warm is. Doe dat met een staalborstel. Op naar de volgende barbecue!
Een vuurkorf is ideaal om er warm bij te zitten als de zon onder is. Met een paar voorzorgsmaatregelen gebruik je hem veilig.
Wil je je tuin verzekeren? Het kan met een Inboedelverzekering en Opstalverzekering. Lees hier het verschil.
Je kind veilig laten buitenspelen in eigen tuin? Weet waar je op moet letten wat betreft buitenspeelgoed, giftige planten en voorbereiding.
Beginnende brandjes kun je in het algemeen zelf blussen. Zorg dat je de juiste blusmiddelen hebt.