Eigen baas en pensioen

Het runnen van een eigen bedrijf biedt voordelen. Je staat zelf aan het roer en bent zelf verantwoordelijk voor jouw succes. Een veelgestelde vraag is: ‘Hoe kan ik als zelfstandige mijn pensioen regelen?’

Zelfstandigen hebben andere manieren om pensioen op te bouwen dan mensen in loondienst. Zo bouwen zij geen werknemerspensioen op (pensioen via je werkgever). Toch is het verstandig om ook als zelfstandige tijdens je loopbaan te sparen voor een aanvullend pensioen. Hierin zijn verschillende mogelijkheden:

1. Lijfrenteverzekering of banksparen

Eén van de mogelijkheden om als zelfstandige pensioen op te bouwen is door een lijfrenteverzekering (via een verzekeraar) of een bankspaarrekening (bij een bank) af te sluiten. Je stort geld in dit product en op het moment dat je met pensioen gaat, kan het worden omgezet in een uitkerende lijfrente.
Banksparen en lijfrente hebben belastingvoordelen. Zo zijn de ingelegde bedragen (binnen fiscale grenzen) aftrekbaar in box 1 van het belastingstelsel. Het saldo wordt ook niet tot je eigen vermogen gerekend, waardoor je geen vermogensrendementsheffing over dit bedrag betaalt. De uitkering wordt daarentegen wel belast. Voor meer informatie hierover, kijk op de website van wijzer in geldzaken.

Tip: Er zijn belangrijke verschillen tussen een lijfrenteverzekering en een bankspaarrekening. Heb je hier interesse in? Laat je adviseren over wat de verschillen precies zijn,

2. Oudedagsreserve

Een andere manier is om jaarlijks een deel van de winst te reserveren voor je aanvullend pensioen. Dit noem je de oudedagsreserve. Deze reservering zorgt ervoor dat je de belastingheffing uitstelt. Dit levert op korte termijn dus een belastingvoordeel op. Het deel dat je reserveert, stort je vervolgens in een lijfrenteverzekering of bankspaarproduct.

Om hiervoor in aanmerking te komen moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld minimaal 1.225 uur per jaar voor jouw onderneming werken en jonger zijn dan de AOW gerechtigde leeftijd. Het is ook alleen mogelijk voor zelfstandigen die belasting over hun winst betalen.

3. Pensioen via je vorige werkgever

Als je voorheen in loondienst hebt gewerkt en pensioen hebt opgebouwd via je vorige werkgever, dan zijn er soms ook mogelijkheden. Zo is het goed om te bekijken of het mogelijk is om na beëindiging van je dienstverband de pensioenregeling bij je vorige werkgever te laten doorlopen. De pensioenpremie die je betaalt, is in dat geval aftrekbaar. Deze vrijwillige voortzetting moet wel direct na beëindiging van het dienstverband worden gestart. Er worden soms wel aanvullende voorwaarden gesteld voor de vrijwillige voortzetting, check dit bij je pensioenfonds of verzekeraar. Bij Nationale-Nederlanden is het niet mogelijk om de pensioenregeling voort te zetten na beëindiging van je dienstverband.

Denk eraan dat pensioen via een werkgever altijd levenslang uitgekeerd zal worden in de toekomst. Als je kiest voor een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening heb je ook de mogelijkheid voor een tijdelijke uitkering (minimaal vijf jaar).

4. Overige manieren

Tot slot kun je ervoor kiezen op een andere manier te sparen voor je pensioen. Dit kan bijvoorbeeld door aflossing van de hypotheek van je eigen woning. Het risico is dat als de waarde van de woning daalt, je aanvullende pensioen ook daalt. Een andere mogelijkheid is om te sparen via een spaarrekening. Bij een spaarrekening valt het saldo in box 3, waardoor je mogelijk vermogensrendementsheffing betaalt.

Tip: Als je wilt sparen op een vrij opneembare spaarrekening, vergelijk aanbieders op rente en voorwaarden en haal het maximale uit je spaargeld.


Veelgestelde vraag: pensioen bij verschillende uitvoerders

Lees meer over pensioen bij verschillende uitvoerders

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur