Energiezuinig wonen is goed voor het milieu en je portemonnee: je bespaart op de energierekening. Overweeg je energiebesparende maatregelen, zoals het installeren van een warmtepomp, zonnepanelen of het isoleren van je huis? En ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Bekijk de verschillende opties, ontdek wat het kost en oplevert én hoe je dit kunt financieren.
Een energiezuinige woning verbruikt relatief weinig energie voor het verwarmen en koelen van de woning. Doordat het huis goed geïsoleerd is bijvoorbeeld. Of omdat het huis (deels) zelfvoorzienend is in de energievoorziening, door het gebruik van ‘groene’, duurzame stroom. Hierdoor gaat de CO2-uitstoot van de woning flink omlaag.
Gemiddeld gaat bijna de helft van onze energierekening op aan verwarmingskosten. Tref je energiebesparende maatregelen? Dan is er minder energie nodig om je huis te verwarmen. Doordat je huis goed geïsoleerd is bijvoorbeeld. En/of omdat je je eigen groene stroom opwekt met zonnepanelen. Je vaste lasten gaan dan flink omlaag, zodat je maandelijks geld bespaart. De investering verdien je dan ook binnen een aantal jaar terug.
Het energielabel geeft inzicht in hoe energiezuinig je woning is. Bij de verkoop van je huis moet je dit energielabel kunnen overhandigen. De (potentiële) koper ziet zo meteen waar hij aan toe is.
Een energiezuinig huis is aantrekkelijk omdat het jaarlijks geld bespaart, meer wooncomfort oplevert én bijdraagt aan een beter milieu. Voor de aankoop van een energiezuinige woning mag de koper bovendien mogelijk meer lenen dan voor een reguliere woning.
De hoogte van dit extra leenbedrag hangt af van de energiezuinigheid van de woning na de verbouwing.
Stap 1. Isoleren en ventileren
Een goed geïsoleerde en geventileerde woning is de basis. Het voorkomt warmteverlies en zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Behaaglijk warm in de winter, prettig koel in de zomer en altijd een toevoer van frisse lucht. Je hebt geen last van tocht, vochtproblemen of ongedierte. Dat woont een stuk prettiger!
Je kunt je huis isoleren door spouwmuur-, dak- en/of vloerisolatie aan te brengen, energiezuinige kozijnen en deuren en HR++ of triple beglazing te plaatsen.
Stap 2. Verwarmen
Gemiddeld gaat bijna de helft van onze energierekening op aan verwarmingskosten. Je kunt je woning duurzaam en energiezuinig verwarmen door het installeren van een warmtepomp (elektrisch verwarmingssysteem). Met infraroodpanelen kun je bijverwarmen (geven een veilige vorm van infraroodstraling af die objecten en personen in een ruimte direct verwarmt).
Stap 3. Duurzame energie opwekken
Met behulp van zonneboilers (zet UV-straling van de zon om in warm water) en zonnepanelen (zetten zonne-energie om in elektriciteit) wek je jouw eigen groene stroom op.
Meer over je huis verduurzamen en welk prijskaartje daaraan hangt
De energiezuinige maatregelen die je het beste kunt toepassen in jouw woning, vind je op de onafhankelijke website verbeterjehuis.nl Hier krijg je ook meteen een indicatie van de besparing die de aanpassing oplevert. Zo weet je zeker dat de investering ook de moeite waard is.
Bekijk in één oogopslag wat je kunt besparen in een gemiddelde eengezinswoning:
Je kunt je verbouwing op verschillende manieren betalen. Bijvoorbeeld door je spaargeld in te zetten of een lening aan te gaan. Een energiebesparende verbouwing is, ten opzichte van een ‘reguliere’ verbouwing, aantrekkelijk omdat je hiervoor extra financiële mogelijkheden hebt. Je mag extra lenen binnen je hypotheek. En de overheid stelt verschillende subsidies, leningen en andere regelingen beschikbaar.
Lees meer over de extra financieringsopties voor je energiezuinige verbouwing
We kunnen je op verschillende manieren helpen.
Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.