Hoe kijken verschillende inkomensgroepen naar ‘bedrag ineens’?

Begin 2023 heeft de derde meting van de Bedrag Ineens Barometer plaats gevonden. Dit is een terugkerend onderzoek om de interesse in de nieuwe optie bedrag ineens te meten. Waarschijnlijk kun je hier vanaf 1 juli 2024 voor kiezen. Dit betekent dat je in één keer maximaal 10% van je totale ouderdomspensioen op kunt nemen. Hoeveel interesse is er voor deze optie? En wat vinden verschillende inkomensgroepen van deze optie? Dat vroegen we werkende Nederlanders van 21 t/m 67 jaar.

Hoe werkt een bedrag ineens?

Met een bedrag ineens heb je als werknemer meer flexibiliteit. Je mag namelijk helemaal zelf bepalen waar je het bedrag aan uitgeeft. Zo kun je je inkomsten als je met pensioen bent beter afstemmen op je persoonlijke situatie en toekomst. Wil je bijvoorbeeld een deel van je hypotheek aflossen? Of een verre reis maken? Dat kan allemaal.

‘De helft van mensen met een inkomen onder modaal heeft waarschijnlijk geen interesse in bedrag ineens’

Uit de barometer is gebleken dat verschillende inkomensgroepen anders tegen het bedrag ineens aankijken. Mensen met een inkomen onder modaal zouden minder snel voor deze optie kiezen, namelijk 50%. Bij mensen met een hoger inkomen is dit 44%. Dat komt vooral omdat de maandelijkse uitkering lager wordt als je hiervoor kiest. Ook betaal je mogelijk meer inkomstenbelasting. Want je krijgt veel geld in één keer. En geef je het bedrag niet meteen uit? Dan kun je te maken krijgen met vermogensrendementsheffing.

De belangrijkste uitkomsten van de Bedrag Ineens Barometer:

  • De helft van mensen met een inkomen onder modaal heeft waarschijnlijk geen interesse in bedrag ineens.
  • Kennis over het pensioenakkoord neemt toe, maar daarentegen is de interesse in bedrag ineens nauwelijks gestegen.
  • 42% vraagt een expert om zijn/haar mening bij het maken van een financiële beslissing.
  • 1 op de 3 ondervraagden, van wie bijna de helft van de mensen met een inkomen onder modaal, voelt zich niet goed voorbereid om keuzes te maken over zijn of haar pensioen
  • 72% van de Nederlanders vindt pensioen een belangrijke arbeidsvoorwaarde.

Bedrag ineens opnemen: waar moet je op letten?

Ga jij binnenkort met pensioen? En lijkt een bedrag ineens je wel wat? Wij vertellen je de basisregels van deze optie. En waar je op moet letten als je kiest voor een bedrag ineens.

Lees ons korte artikel Een ‘bedrag ineens’ opnemen: wat is het en waar moet je op letten?
Of verdiep je verder in de regels en wanneer deze ingaan op de pagina Een bedrag ineens ontvangen van je pensioen.

laydd19ef477f2f415291300c460b8a3a5c
‘Bijna iedereen maakt zelf financiële beslissingen’

Zelf beslissen over bedrag ineens

Bij het maken van een keuze als bedrag ineens, vinden mensen het fijn om advies te vragen. Dit doen zij vooral bij een onafhankelijk (financieel) adviseur, partner of pensioenuitvoerder. Wel maakt 98% van de mensen uiteindelijk zelf de financiële beslissingen.

Over het algemeen zijn Nederlanders voorzichtig bij het maken van keuzes voor hun pensioenuitkering als zij deze volledig nodig hebben om van te leven.

Op tijd nadenken over later

Uit deze editie van de Bedrag Ineens Barometer weten we verder dat de meeste Nederlanders zich pas vanaf hun vijftigste serieus verdiepen in hun financiële toekomst. Dit is eerder dan uit de vorige meting is gebleken, namelijk dat mensen zich vanaf hun zestigste hierin verdiepen. Positief is dat mensen zich eerder verdiepen in hun pensioen. Wel is leeftijd vijftig nog steeds aan de late kant. Hoe eerder je nadenkt over je financiële toekomst, hoe beter je hier op voorbereid bent.

Ook bij jouw plannen voor later kan een bedrag ineens een belangrijke rol spelen. Het geeft je meer keuzevrijheid. Maar bedenk wel goed wat de gevolgen zijn van een lager maandelijks pensioen. En zorg dat je genoeg geld overhoudt. Zodat je later kunt blijven doen wat je belangrijk vindt.

Bij Nationale-Nederlanden vinden we dat je pensioen vooral bedoeld moet zijn als levenslange oudedagsvoorziening. Daar blijkt het grootste deel van werkend Nederland het nog steeds mee eens te zijn!

Bouw je pensioen op bij Nationale-Nederlanden? En ga je op of na 1 juli 2024 met pensioen? Dan kun je een paar maanden voor het ingaan van je pensioen op mijn.nn bekijken wat een bedrag ineens betekent voor jouw pensioenuitkering.

Over de Bedrag Ineens Barometer

De Bedrag Ineens Barometer is een doorlopend onderzoek naar kennis over en interesse in ‘bedrag ineens’ onder werknemers. Het eerste onderzoek is begin 2021 uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van Nationale-Nederlanden. De tweede meting is eind 2021 gedaan. De derde meting heeft begin 2023 plaatsgevonden.

Aan de derde editie deed een nieuwe groep van 1.284 Nederlanders mee, die representatief is voor ‘werkend Nederland’. Hiermee bedoelen we mensen (21-67 jaar) die nu in loondienst zijn, minimaal 16 uur per week werken en pensioen opbouwen via hun werkgever. Daarnaast hebben 490 extra respondenten met een inkomen onder modaal meegedaan, voor extra inzicht in deze doelgroep. 


Wil je meer weten?