In de videoserie ‘Samen voor een duurzame toekomst’ laten we zien hoe Nationale-Nederlanden en NN Group omgaan met klimaat en klimaatverandering. Als investeerder, verzekeraar en bankier maken we impact en streven we bij te dragen aan een duurzame toekomst.
We zetten daarom onze middelen, kennis en relaties in voor het beschermen van het milieu. Dat doen we op meerdere manieren, bijvoorbeeld door verantwoord te beleggen. Maar ook door klanten bewust te maken van klimaatrisico’s en hen te stimuleren om duurzamer te wonen.
“Of ik denk dat we de doelen van Parijs gaan halen? Ja zeker, we moeten wel!”
Als geoloog heeft Jelle van der Giessen, Chief Investment Officer bij NN Group, een sterke affiniteit met alle processen die zich afspelen rondom de aarde. Hij ziet klimaatverandering als een grote en zichtbare bedreiging.
Het doel van NN is om de CO2-uitstoot van ons beleggingsportfolio te verlagen tot netto-nul emissies in 2050. Hiermee willen we bijdragen aan de doelstellingen van het klimaatakkoord om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius.
In de video geeft Jelle aan hoe we daar binnen NN Group aan bijdragen door:
Voor Patricia Plass, CEO bij Woonnu, kwam het besef dat we echt iets aan klimaatverandering moeten doen toen zij met haar gezin de gletsjer op de Mont Blanc bezocht. Daar wordt namelijk door middel van markeringen aangegeven tot waar de gletsjer in welk jaar kwam. Volgens Patricia is het tempo waarin het ijs smelt echt confronterend.
Als zelfstandige dochter van Nationale-Nederlanden Bank wil Woonnu duurzaam wonen voor iedereen mogelijk maken. In de video bespreekt Patricia dat:
"Als je kijkt naar de huidige woningmarkt dan heeft slechts 20% van de bestaande woningen een energielabel A label of hoger. Als Woonnu willen we dat tenminste 85% van onze portefeuille energielabel A of hoger heeft.”
“Door klimaatverandering moeten we anders kijken naar de manier waarop we herverzekeren.”
Zelf probeert Sander Biesma, CFO bij NN Re, zijn huis zo duurzaam mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen, goede isolatie en een warmtepomp. Ook vangt hij regenwater op, wat vervolgens gebruikt wordt voor het doorspoelen van het toilet en het sproeien van de tuin.
Bij NN Re, het herverzekeringsbedrijf van NN Group, worden klimaat gerelateerde risico’s geanalyseerd en hiervan de impact bepaald voor onze polishouders. Naarmate het klimaat verandert, lopen we meer risico door de consequenties hiervan. Bovendien werken de traditionele modellen op basis van historische data minder goed omdat klimaatverandering een nieuw soort risico is.
In de video legt Sander uit hoe we de risico’s verkleinen en klimaatverandering proberen te beperken: