Sinds 1 juli 2021 heb je met je Auto- of Motorverzekering met een dekking WA of WA Plus de keuze om de schade door jouw eigen verzekeraar af te laten handelen. Dit heet Directe Schadeafhandeling.
Als je voorheen een schade aan je eigen auto of motor had, moest je dit bij de verzekeraar van de veroorzaker claimen. Maar Directe Schadeafhandeling brengt daar verandering in. Deze service geeft je de keuze om schade aan je eigen auto of motor (veroorzaakt door een ander) af te laten handelen door Nationale-Nederlanden. Schade is al vervelend genoeg, dat begrijpen wij maar al te goed. Dan is het fijn als je snel met ons kunt schakelen.
Bijna alle soorten schade kun je melden bij je eigen vertrouwde verzekeraar of je eigen verzekeringsadviseur. Dat geldt voor de Inboedel- en Opstalverzekering, maar ook bij de All risk dekking van je Auto- of Motorverzekering. Alleen bij de WA en de WA Plus dekking was dat niet zo: je stapte dan naar de aansprakelijke partij. De verandering naar de Directe Schadeafhandeling heeft dan ook veel voordelen:
Directe Schadeafhandeling is van toepassing in de volgende gevallen:
Directe Schadeafhandeling is niet van toepassing in de volgende gevallen:
Voor de vergoeding maakt het geen verschil of je de schade zelf verhaalt of dat wij dit voor je doen.
Wij vergoeden wat de tegenpartij moet betalen. Denk je dat de tegenpartij (helemaal) aansprakelijk is en dat er meer betaald moet worden? Schakel dan eventueel een rechtsbijstandsverzekeraar in. Je kunt de schade ook zelf of via je adviseur claimen bij de verzekeraar van de andere partij.
Het is nog steeds verstandig om de module Rechtsbijstand te houden. De nieuwe regeling geldt daarbij alleen als er uitsluitend blikschade is. Heb je te maken met een aanrijding waarbij de regeling niet geldt? Dan is de module Rechtsbijstand erg verstandig. Denk bijvoorbeeld aan de (juridische) hulp die je nodig hebt als je te maken krijgt met letselschade of blijvende invaliditeit. Of je hebt te maken met een aanrijding met een voertuig met een buitenlands kenteken. In die gevallen geldt de regeling niet.
Nee, alleen als het voertuig een Nederlands kenteken heeft. Ben je aangereden door een voertuig met een buitenlands kenteken? Dan geldt deze regeling niet.